1/2 Oma vaatekauppa -mitä opin?

Vuoden ajan pyöritin MARU Second Hand & Outlet -vaatekauppaa kahden muun tiimiyrittäjän kanssa. Tehtävät oli jaettu niin, että pidin huolta markkioinnista yli puolet ajasta ja nyt kesän pyörittelin numeroita talouden parissa. Eikä siinä vielä kaikki! Hienot tittelit piti toki olla, mutta vuoden kuluessa olen tämän lisäksi esimerkiksi kivijalkakauppiaana, vaateliikkeen yrittäjänä, tiimipelaajana, esimiehenä, asiakapalvelijana, markkinointivastaavana…

MARU-1 (3)

1. Tiimityöskentely

Opettelen edelleen ilmaisemaan mielipidettäni

Kun MARU haki jatkajia Tiimiakatemialta, en vielä tuntenut Neeaa ja Janitaa. Siinä kesällä 2016 laitettiin kuitenkin hynttyyt yhteen ja saalistettiin MARU meille. Muutama viikko siitä tiedosta, että olimme seuraavat marulaiset, olikin jo liike kävelykadulla pystyssä.

En tiedä, onko tiivis ryhmätyöskentely tutun porukan vai tuntemattomien kanssa helpompaa -kummassakin on puolensa. Tällä kertaa se alkoi kuitenkin tuntemattomien, kahden aivan uuden tyypin kanssa. Toki me pikkuhiljaa tutustuttiin, mutta välillä oli tosi vaikea ymmärtää toista: miten joku voi ajatella noin? Miten joku voi tehdä tämän asian noin? En itse sano aina, mitä ajattelen sillä haluan vain päästä ”helpolla”: ei konflikteja ja turhaa sanaharkkaa, tiedättehän? Eikä sillä, että se olisi suurimmassa osassa tilanteita hyvä juttu olla vain hiljaa ja hyväksyä kohtalonsa. Tässäkin kohtaa asiat riitelevät, ei ihmiset. Tällaista mielenmallia ei ihan vähällä muuteta, joten tässä on vielä tekemistä.

 

2. Kivijalkakaupan kannattavuus

Paras päätös oli muuttaa sisälle ostoskeskukseen.

 

27ab2c_400f7c921cd44b688e4fd3df34dce335-mv2.jpg

Kivijalkakaupassa on aina se kynnys sisään astuttaessa, välillä se on liian suuri kynnys astua sisään. Ja tiedäthän sen, kun näet kivan pienen liikkeen kadulla. Et kuitenkaan täysin tiedä, mitä siellä on, hyökkääkö myyjä päälle tai onko siellä vain kalliita, kummallisia tuotteita? Kannattaako sitä nyt kokeilla, helpompi vain jatkaa matkaa ja olenpahan aikaisemmin perillä seuraavassa paikassa! Minäkin ajattelen usein niin.

Kivijalkakauppa on ihana ja tosi omanlainen, vain taivas on rajana mitä sinne oikein keksii. Oma näyteikkuna mainostaa yritystä 24/7, niin hyvässä kuin pahassa (sillä jos et panosta siihen, se ei myy itseään vaan päinvastoin). Usein saat myös itse päättää, milloin liike on auki, useimmissa tapauksissa et maksa mitään markkinointimaksuja ja vuokranantaja voi olla yksityinen tai pienempi taho kuin suuret ostosketjut.

Mutta mitäs jos ajatellaan liikkeen yrittäjän kannalta? Meillä liiketila oli pieni ja melko huomaamaton (kyllä, se oli myös meidän tekemisistä kiinni) muiden liikkeiden keskellä. Mitä huonompi keli, sitä vähemmän porukkaa liikkeellä kadulla. Kesäksi muutimme FOrumin ostoskeskukseen, joka oli ainakin meidän kannalta erittäin hyvä päätös.

 

3. Sitoutuminen

Nyt tuntuu luksukselta, että lähes kaikki viikonloput ovat vapaita.

DSC_6839

Yleensä kun puhutaan opiskelijayrittäjyydestä, yrittäjyys on osa-aikaikaista tekemistä opiskelujen ohella. On helpointa, kun se ei ole sidottua aikaan tai paikkaan. MARU kuitenkin oli sidottu aikaan ja paikkaan. Työvuorojen ulkopuolellakin oli tehtävää: kuvien ottaminen someen, talouden hoitaminen, työvuorojen suunnittelu, palaverit ja kaikki muu juokseva. Sähköposti ja Facebook- viestit pimpottelivat puhelimeen asti ties milloin. MARU oli auki loppupeleissä 7 päivää viikossa, arkisin 7-8 tuntia ja viikonloppuisin vähän vähemmän.

Toki, kuulostaa ihan normaalilta työnteolta olla töissä se 8 tuntia päivässä ja noin viisi päivää viikossa. MARU oli kuitenkin vain projekti muiden joukossa, opiskelujen ohella, joten se vei aika ison lohkareen ajasta. Muu tekeminen oli jätettävä pakollisten juttujen lisäksi minimiin, ja piti osata aikatauluttaa ihan tosissaan. Jos töissä oli oltava iltaseitsemään asti, oli ihan sallittua aloittaa päivä vaikka vasta kymmeneltä. Ja jos viikonloppu oli töitä, ei viikolla tarvinut painaa jäätävän pitkää päivää.

Enkä minä tässäkään aina onnistunut, mutta loppujen lopuksi tämän alkoi tajuamaan. Oman vapaa-ajan löytäminen ja sen varaaminen vaatii edelleenkin tarkkaavaisuutta.

Tässä MARUn opit 3/6, lisää tulossa pian!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s